Na 24 jidášů budeme potřebovat:
- 25 g droždí
- 300 ml mléka
- 80 g cukru
- 70 g másla
- 500 g hladké mouky
- 2 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
- špetku soli
- citronovou kůru
1. Máslo necháme povolit při pokojové teplotě. Ohřejeme mléko a oddělíme žloutky od bílků. Bílky uschováme na později.
2. Z droždí, lžičky cukru a trochy mléka zaděláme kvásek. Až vzejde, přidáme ho k ostatním ingrediencím a vypracujeme hladké těsto. Dáme ho na teplé místo a necháme asi hodinu kynout.
3. Těsto rozdělíme na 24 dílů, z každého vyválíme dlouhý a tenký váleček, který smotáme (do S, jako beraní rohy, do šneka, do uzlu...).
4. Necháme ještě několik minut na plechu kynout, poté je potřeme bílkem a pečeme 10 - 12 minut při 200° C.
Jidáše se tradičně podávají s medem - buďto je můžeme pouze namazat, nebo je můžeme celé potřít. V tom případě zahřejeme 2 lžíce medu, přimícháme 1 lžíci másla a potíráme jidáše ještě teplé. Jen pozor - hodně pak lepí! (A ani nevím, jak je to se skladováním do dalšího dne, žádné totiž nezbyly!
Komentáře