Piadina romagnola


Na 10 placek z kvásku:
  • 300 g hladké mouky
  • 100 g žitného kvásku (50 g žitné mouky + 50 g vody + lžíce kvásku, nechat 10 hodin rozkvasit)
  • 100 g vody
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 lžičky soli
  • 50 g bílého jogurtu
  • +  máslo 
1. Necháme 10 hodin rozjet kvásek.
2. Z připravených ingrediencí umícháme pružné měkké těsto, které necháme 30 minut odpočívat. Vyndáme z lednice máslo a necháme ho změknout.
3. Těsto rozdělíme na 10 kusů. Každý vyválíme na co nejtenčí placku, kterou potřeme máslem. Zarolujeme, a ruličku stočíme do šneka.
4. Šneka opět vyválíme na placku - chce to trochu cviku, těsto je nepoddajné, máslo vytéká...
5. Každou placku opečeme na sucho na pánvi.
6. Hotové placky můžeme plnit (jako tortilly), nebo je použít jako přílohu.

Poznámka: Pokud budeme dělat placky z droždí, pouze vynecháme kvásek a do těsta přidáme lžičku sody a asi 10 g droždí, ostatní ingredience zůstanou stejné.










Komentáře