Budeme potřebovat:
- 2 hrsti, nebo 1 konzervu, velkých bílých fazolí
- kus špeku nebo slaniny
- 1 cibuli
- 2 -3 stroužky česneku
- kousek chilli papričky
- 1 konzervu krájených rajčat + pár cherry rajčátek
- 1 lžíci rajčatového protlaku
- 4 vejce
- uzená paprika, sůl, pepř, oregáno a rozmarýn
1. Fazole namočíme přes noc, poté slijeme. Dáme do nové, mírně osolené vody a vaříme asi 40 minut, opět slijeme. Nemusí se úplně rozpadat, budou se ještě vařit. Pokud máme fazole konzervované, pouze je slijeme a propláchneme.
2. Špek nakrájíme na kostičky, cibuli na tenká kolečka, česnek na tenké plátky. Ve větší pánvi osmažíme špek, až pustí tuk, na kterém osmažíme chilli papričku a cibuli. Když trochu změkne, přidáme česnek a ještě chvíli opékáme.
3. Zaprášíme lžičkou uzené papriky, přidáme konzervovaná rajčata a cherry rajčata překrájená na na čtvrtiny. Přidáme lžíci rajčatového protlaku, bylinky a asi půl sklenice vody, vše dobře promícháme a necháme pár minut dusit. Poté přidáme fazole, zakryjeme pokličkou a necháme asi 10 minut vařit na velmi mírném ohni.
4. Mezitím si rozklepneme vajíčka do misek, ze kterých je pak vylijeme do připravených důlků v rajčatové omáčce. Osolíme a opepříme, přikryjeme pokličkou. Necháme alespoň 5 minut, dokud nejsou vajíčka pevná i na povrchu (vajíčka takto běžně připravuji i v čočce, když jsem líná dělat volská oka anebo špinit další nádobí).
Jako přílohu jsem použila placky romagnola. Hodí se ale jakékoli pečivo.
Jako přílohu jsem použila placky romagnola. Hodí se ale jakékoli pečivo.
Komentáře