Fazole v rajčatové omáčce


Budeme potřebovat:
  • 2 hrsti, nebo 1 konzervu, velkých bílých fazolí
  • kus špeku nebo slaniny
  • 1 cibuli
  • 2 -3 stroužky česneku
  • kousek chilli papričky
  • 1 konzervu krájených rajčat + pár cherry rajčátek
  • 1 lžíci rajčatového protlaku
  • 4 vejce
  • uzená paprika, sůl, pepř, oregáno a rozmarýn
1. Fazole namočíme přes noc, poté slijeme. Dáme do nové, mírně osolené vody a vaříme asi 40 minut, opět slijeme. Nemusí se úplně rozpadat, budou se ještě vařit. Pokud máme fazole konzervované, pouze je slijeme a propláchneme.
2. Špek nakrájíme na kostičky, cibuli na tenká kolečka, česnek na tenké plátky. Ve větší pánvi osmažíme špek, až pustí tuk, na kterém osmažíme chilli papričku a cibuli. Když trochu změkne, přidáme česnek a ještě chvíli opékáme.
3. Zaprášíme lžičkou uzené papriky, přidáme konzervovaná rajčata a cherry rajčata překrájená na na čtvrtiny. Přidáme lžíci rajčatového protlaku, bylinky a asi půl sklenice vody, vše dobře promícháme a necháme pár minut dusit. Poté přidáme fazole, zakryjeme pokličkou a necháme asi 10 minut vařit na velmi mírném ohni.
4. Mezitím si rozklepneme vajíčka do misek, ze kterých je pak vylijeme do připravených důlků v rajčatové omáčce. Osolíme a opepříme, přikryjeme pokličkou. Necháme alespoň 5 minut, dokud nejsou vajíčka pevná i na povrchu (vajíčka takto běžně připravuji i v čočce, když jsem líná dělat volská oka anebo špinit další nádobí).









Jako přílohu jsem použila placky romagnola. Hodí se ale jakékoli pečivo.

Komentáře