Pomazánka z pečeného česneku


Na pomazánku pro 1 - 2 lidi budeme potřebovat:
  • 2 palice česneku
  • malou Lučinu (60 g)
  • sůl, pepř
  • olivový olej
1. Předehřejeme troubu na 180° C, pekáček nebo zapékací misku lehce vymažeme olejem. Palice česneku přeřízneme podélně příčně napůl, potřeme olejem, posolíme, překryjeme alobalem a dáme péct. Pečeme alespoň 40 minut, dokud nebude česnek zahnědlý a měkký. Nesmí být úplně hnědý, pak by byl hořký. Poté necháme trochu vychladnout.
2. Teď přijde ta zábavná část - vymačkat česnek ze šlupky. Můžeme buď ručně, nebo si pomůžeme malým nožíkem nebo druhou stranou lžičky.
3. K česneku přidáme Lučinu a vidličkou rozmačkáme, nebo rozmixujeme. Podle chuti osolíme a opepříme.

Místo Lučiny můžeme použít 2 - 3 lžíce neochuceného pomazánkového másla, konzistence pak bude krémovější a chuť jemnější.






Komentáře

Anonymní píše…
Blaní,to je rozříznutí příčné, nikoli podélné. Máma