...není žádná věda!
Na 2 šišky potřebujeme:
- 1 starší rohlík
- 500 g hrubé mouky
- 1 vejce
- 10 g droždí
- 2 špetky soli
- trochu cukru
- 250 ml mléka
1. Rohlík nakrájíme na centimetrové kostky.
2. Mléko ohřejeme. Trochu odlijeme, přidáme cukr a droždí a necháme vzejít kvásek. Ve zbylém mléku rozkvedláme vejce.
3. Mouku smícháme se solím přidáme kvásek i mléko s vejcem a vypracujeme hladké těsto. Nakonec do něj zapracujeme i nakrájený rohlík. Přikryjeme a necháme v teple asi 30 minut kynout.
4. Do velkého kastrolu dáme trochu vody a pařáček. Ten buďto pomažeme olejem, nebo na něj položíme pečicí papír, a dáme vařit.
5. Vzešlé těsto rozdělíme na dvě poloviny a vytvoříme stejné šišky. Obvykle se do kastrolu nevejdou najednou, děláme je tedy postupně. Jednu šišku děláme v páře 20 minut, důležité je nezvedat pokličku, jinak knedlík splaskne.
6. Hotový knedlík vyndáme a ihned propícháme (vidličkou, špejlí...). "Krájíme" pomocí nitě.
|
Rohlík nakrájíme na kostičky |
|
Zaděláme těsto |
|
Nakonec přidáme pečivo |
|
A dáme kynout... |
|
Těsto po 30 minutách kynutí |
|
Rozdělíme na 2 části |
|
Vytvarujeme šišky |
|
A necháme 20 minut dělat v páře |
|
Po vyndání z páry ihned propícháme |
Komentáře