Houskový knedlík

...není žádná věda!



Na 2 šišky potřebujeme:

  • 1 starší rohlík
  • 500 g hrubé mouky
  • 1 vejce
  • 10 g droždí
  • 2 špetky soli
  • trochu cukru
  • 250 ml mléka
1. Rohlík nakrájíme na centimetrové kostky. 
2. Mléko ohřejeme. Trochu odlijeme, přidáme cukr a droždí a necháme vzejít kvásek. Ve zbylém mléku rozkvedláme vejce.
3. Mouku smícháme se solím přidáme kvásek i mléko s vejcem a vypracujeme hladké těsto. Nakonec do něj zapracujeme i nakrájený rohlík. Přikryjeme a necháme v teple asi 30 minut kynout.
4. Do velkého kastrolu dáme trochu vody a pařáček. Ten buďto pomažeme olejem, nebo na něj položíme pečicí papír, a dáme vařit.
5. Vzešlé těsto rozdělíme na dvě poloviny a vytvoříme stejné šišky. Obvykle se do kastrolu nevejdou najednou, děláme je tedy postupně. Jednu šišku děláme v páře 20 minut, důležité je nezvedat pokličku, jinak knedlík splaskne.
6. Hotový knedlík vyndáme a ihned propícháme (vidličkou, špejlí...). "Krájíme" pomocí nitě.

Rohlík nakrájíme na kostičky

Zaděláme těsto

Nakonec přidáme pečivo

A dáme kynout...

Těsto po 30 minutách kynutí

Rozdělíme na 2 části

Vytvarujeme šišky

A necháme 20 minut dělat v páře

Po vyndání z páry ihned propícháme
 

Komentáře