Slané cuketové muffiny


Na asi 16 muffinů potřebujeme:

  • 150 g (1 hrnek) hladké mouky
  • 150 g (1 hrnek) celozrnné mouky
  • 1 polévkovou lžíci (asi půlka sáčku) prášku do pečiva
  • půl lžičky soli
  • pepř
  • 70 g strouhaného parmazánu
  • 70 g nastrouhané goudy
  • pár plátků slaniny, nakrájené na malé čtverečky
  • hrst nasekaných bylinek (bazalka, rozmarýn, tymián...) 
  • 180 ml (3/4 hrnku) podmáslí
  • 80 ml (1/3 hrnku) oleje
  • 2 vejce
  • 200 g nastrouhané cukety
  • slunečnicová semínka
Postup:
1. Troubu předehřejeme na 190° C. Připravíme si košíčky na muffiny.
2. Ve větší míse smícháme mouky, prášek do pečiva, sůl a trochu pepře. Přidáme sýry. slaninu a bylinky a opět dobře promícháme.
3. V druhé míse smícháme podmáslí, olej, vejce a cuketu.
4. Mokrou směs přilijeme k suchým ingrediencím a smícháme. Není třeba nějak extra dlouho těsto hníst, naopak. Až nebude žádná mouka suchá, začneme plnit košíčky. Těsto je tužší a hutnější než klasické muffinové, a ani tolik nevyběhne, proto můžete plnit skoro až po okraj.
5. Muffiny posypeme slunečnicovými semínky a dáme péct na 25 - 30 minut.

Recept je lehce upravenou verzí muffinů z knihy Kurz domácího pečení.


Komentáře