Na asi 16 muffinů potřebujeme:
- 150 g (1 hrnek) hladké mouky
- 150 g (1 hrnek) celozrnné mouky
- 1 polévkovou lžíci (asi půlka sáčku) prášku do pečiva
- půl lžičky soli
- pepř
- 70 g strouhaného parmazánu
- 70 g nastrouhané goudy
- pár plátků slaniny, nakrájené na malé čtverečky
- hrst nasekaných bylinek (bazalka, rozmarýn, tymián...)
- 180 ml (3/4 hrnku) podmáslí
- 80 ml (1/3 hrnku) oleje
- 2 vejce
- 200 g nastrouhané cukety
- slunečnicová semínka
Postup:
1. Troubu předehřejeme na 190° C. Připravíme si košíčky na muffiny.
2. Ve větší míse smícháme mouky, prášek do pečiva, sůl a trochu pepře. Přidáme sýry. slaninu a bylinky a opět dobře promícháme.
3. V druhé míse smícháme podmáslí, olej, vejce a cuketu.
4. Mokrou směs přilijeme k suchým ingrediencím a smícháme. Není třeba nějak extra dlouho těsto hníst, naopak. Až nebude žádná mouka suchá, začneme plnit košíčky. Těsto je tužší a hutnější než klasické muffinové, a ani tolik nevyběhne, proto můžete plnit skoro až po okraj.
5. Muffiny posypeme slunečnicovými semínky a dáme péct na 25 - 30 minut.
Recept je lehce upravenou verzí muffinů z knihy Kurz domácího pečení.
Komentáře