Kyselo


Takhle dělala kyselo moje babička.

Potřebujeme:

  • chlebový kvásek (prodávají ho v balíčcích přímo pod názvem těsto na kyselo, ale jak je to třeba v Praze, to nevím, i když údajně se dá sehnat v Michelských pekárnách, a kdysi jsem ho koupila i v Holešovické tržnici)
  • houby (sušené i čerstvé)
  • celý kmín
  • půl hrníčku mléka
  • vejce

k podávání:

  • vejce (na 1 osobu 1 vejce)
  • cibuli
  • brambory vařené ve slupce

Příprava:

  1. Kvásek namočíme do vody nejlépe přes noc. Čím déle, tím bude kyselo kyselejší. Dá se namočit i ráno a k obědu už vařit. Pokud máme sušené houby, namočíme taky přes noc. Vždycky je dobré nějaké sušené přidat, protože dodají barvu i aroma.
  2. Do hrnce dáme vařit 3 l vody, přidáme houby (teď i ty čerstvé) a asi půl lžičky kmínu. Kvásek rozkvedláme kvedlačkou, snažíme se, aby nezůstaly hrudky. Nalijeme do vroucí vody přes cedník, slepené hrudky, které nejdou rozpojit, vyhodíme. A teď u toho musíme asi 15 minut stát a stále míchat. Kyselo se strašně rádo a jednoduše připaluje. Žádoucí je, aby prošlo varem (aby to bublalo), a vznikla typická slizká konzistence.
  3. Osolíme (docela dost, pomáhá to vyniknutí chuti kysela), opepříme a vlijeme mléko na zjemnění. Nakonec rozhadrujeme jedno vejce.
  4. Mezitím si osmahneme na másle cibuli do zlatova, na zbylém tuku umícháme vajíčka k podávání. Oloupeme brambory, a buď je nakrájíme do kysela, nebo necháme zvlášť.
  5. Do talíře si nandáme vajíčka a cibulku a přelijeme kyselem. Brambory si buď dáme také do talíře, nebo je přikusujeme zvlášť.

namočený chlebový kvásek



hotové kyselo má mít takovouhle hnědošedou barvu



Komentáře