Špenátové palačinky


Byl to tak trochu experiment, který však vyšel nezvykle dobře, proto se s ním musím podělit. Míry jsou spíše od oka, takže záleží hlavně na výsledné konzistenci, která je trochu tekutější než u klasických palačinek. Náplně se určitě můžou lišit podle chuti a sezóny.

Potřebujeme (na 3 palačinky):

  • polévkovou misku čerstvého špenátu (prostě 2 hrsti)
  • 2 vejce
  • půl hrnku kefíru
  • půl hrnku pohankové nebo celozrnné mouky
  • 1 stroužek česneku
  • sůl, pepř, muškátový oříšek


na náplň například:

  • půl vaničky tvarohu
  • nastrouhané jedno menší jablíčko
  • 2 lžičky domácí křenové hořčice
  • sůl, pepř, citronová šťáva na dochucení


Příprava:

  1. Špenát omyjte a vyklepejte z něj vodu. Do mixovací nádoby vložte špenát, vajíčka, mouku, na kousky nakrájený česnek, sůl, pepř a muškátový oříšek. Zalijte kefírem a rozmixujte tyčovým mixérem. Případně přidejte kefír nebo mouku. Nevadí, když jsou v těstíčku kousky špenátu, hlavní je, aby se spojila mouka s tekutinou.
  2. Na rozpálené pánvi s olejem vyrobte klasickým způsobem palačinky. Těsto je trochu křehčí, proto je před otočením lepší je nechat pořádně zatáhnout, jinak se drolí.
  3. Zatímco se dělají palačinky, smíchejte ingredience na náplň. Hotovou palačinku z poloviny namažte náplní a přeložte.


Palačinka je příjemně sytá, proto mi i s náplní stačil jeden kousek. Určitě zkusím příště do náplně místo tvarohu použít třeba hummus nebo tvaroh ochutit spíš na slano - s česnekem a bylinkami nebo tzatziki. Jako základ palačinek bych v různých sezónách zkusila místo špenátu například medvědí česnek nebo mangold.

Komentáře

michal píše…
Špenátové palačinky jsou moje oblíbené jídlo. Jelikož jsme poslední dva roky stavěli, tak si ho oblíbila i manželka. Pochopila, že když třeba děláme plechové střechy na pergolu a na kus domu, tak nemá cenu vymýšlet kolo, ale vyplatí se udělat něco rychlého, z čeho se chlapi najedí a zároveň na to má doma suroviny. :)