Byl to tak trochu experiment, který však vyšel nezvykle dobře, proto se s ním musím podělit. Míry jsou spíše od oka, takže záleží hlavně na výsledné konzistenci, která je trochu tekutější než u klasických palačinek. Náplně se určitě můžou lišit podle chuti a sezóny.
Potřebujeme (na 3 palačinky):
- polévkovou misku čerstvého špenátu (prostě 2 hrsti)
- 2 vejce
- půl hrnku kefíru
- půl hrnku pohankové nebo celozrnné mouky
- 1 stroužek česneku
- sůl, pepř, muškátový oříšek
na náplň například:
- půl vaničky tvarohu
- nastrouhané jedno menší jablíčko
- 2 lžičky domácí křenové hořčice
- sůl, pepř, citronová šťáva na dochucení
Příprava:
- Špenát omyjte a vyklepejte z něj vodu. Do mixovací nádoby vložte špenát, vajíčka, mouku, na kousky nakrájený česnek, sůl, pepř a muškátový oříšek. Zalijte kefírem a rozmixujte tyčovým mixérem. Případně přidejte kefír nebo mouku. Nevadí, když jsou v těstíčku kousky špenátu, hlavní je, aby se spojila mouka s tekutinou.
- Na rozpálené pánvi s olejem vyrobte klasickým způsobem palačinky. Těsto je trochu křehčí, proto je před otočením lepší je nechat pořádně zatáhnout, jinak se drolí.
- Zatímco se dělají palačinky, smíchejte ingredience na náplň. Hotovou palačinku z poloviny namažte náplní a přeložte.
Palačinka je příjemně sytá, proto mi i s náplní stačil jeden kousek. Určitě zkusím příště do náplně místo tvarohu použít třeba hummus nebo tvaroh ochutit spíš na slano - s česnekem a bylinkami nebo tzatziki. Jako základ palačinek bych v různých sezónách zkusila místo špenátu například medvědí česnek nebo mangold.
Komentáře