Kvásek

Založení kvásku
1. den
Ve vyšší nádobě (ideálně větší zavařovací sklenici) smícháme 100 g žitné mouky a 125 ml vlažné vody. Sklenici poté přikryjeme plátýnkem (rozuměj utěrkou) a necháme při pokojové teplotě do druhého dne kynout, v zimě je ideální umístit sklenici poblíž topení. Dobré je také umístit pod sklenici talíř, nebo prkénko, protože i když se o kvásek dobře staráte, krmíte ho, máte ho v teple a dáváte mu veškerou lásku, co potřebuje, obvykle se pokusí alespoň jednou utéct.


2. den
Kvásek by měl přes noc trochu zvětšit svůj objem a hlavně změnit konzistenci, měl by být více tekutý. Také začne mít nakyslou vůni. Přidáme 50 g žitné mouky a 125 ml vlažné vody, zamícháme, opět přikryjeme a necháme v teple.


3. den
V kvásku by se měli už objevovat bublinky. Přidáme tentokrát 50 g žitné mouky a 60 ml vlažné vody, přikryjeme a necháme v teple.


4. den
Opět přidáme 50 g žitné mouky a 60 ml vlažné vody a zamícháme, přikryjeme a necháme v teple. 5. den je již hotovo, můžeme začít péct, nebo kvásek uložíme do lednice. Pokud ho necháte v teple ještě další den, nic se mu nestane, bude ale trochu kyselejší.



Udržování kvásku
Kvásek necháváme v lednici přikrytý plátýnkem (já dávám papírovou utěrku a taky funguje). Dobré je občas ho zkontrolovat, zda nezplesnivěl a jednou za čas přikrmit - stačí lžíce mouky a lžíce vody. Žitný kvásek lze i snadno převychovat na pšeničný, stačí ho pouze přikrmovat pšeničnou moukou.


Komentáře